Haberler

Hatay Narlıca’daki 200 Çadırlık, Çadır Kentin Elektrik İhtiyacını ASPİLSAN Enerji Karşılıyor

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının kuruluşu olan ASPİLSAN Enerji, Hatay’da kurduğu güneş panelleri sayesinde bir çadır kentin elektrik ihtiyacına cevap veriyor.

Birçok sektöre enerji çözümleri sunan ASPİLSAN Enerji, Hatay’da kurdukları güneş panelleri sayesinde yaklaşık 2 bin depremzedenin yaşadığı çadır kentin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Kahramanmaraş merkezli, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde büyük yıkımın yaşandığı bölgelerin elektrik ihtiyacını karşılamak için Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının kuruluşu olan ASPİLSAN yetkilileri harekete geçti.

Depremin ilk günlerinde Kahramanmaraş’taki bir çadır kentin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan paneller, oradaki ihtiyacın son bulmasıyla Hatay’da 200 çadırın bulunduğu Narlıca Mahallesi’ndeki çadır kente taşındı.

Narlıca Mahallesi’ndeki çadır kente kurulan 100 kWh gücündeki sistem 2 bin depremzedenin bireysel elektrik kullanımı ve o bölgenin aydınlanma ihtiyacını karşılıyor.

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, enerji depolama sistemini kurgularken güneş enerjisinin depolanmasıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Depremin ardından hemen harekete geçtiklerini anlatan Özsoy, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda da bir küçük enerji depolama sistemini özellikle hudut karakollarında veya müstakil karakollarda kullanmak için savunma sanayisine yönelik olarak tasarlamıştık. Bunu da Kilis’te bir karakolda denemiştik. Bu test süresinin bitmesine müteakip biz bu sistemi ASPİLSAN Enerji’ye getirmiştik. İşte bu menfur olay meydana geldi. Depremde biz ne yapabiliriz? Diye düşündüğümüzde özellikle çadır kentlerin kurulmasına paralel olarak buralardaki enerji ihtiyacını karşılayabileceğimizi düşünerek hemen AFAD’la koordine edip sistemi hazır hale getirerek Kahramanmaraş’a gönderdik.”

Özsoy, 10 gün Kahramanmaraş’ta hizmet veren sistemi orada ihtiyaç kalmayınca talep doğrultusunda Hatay’a taşıdıklarını dile getirdi.

Ülkenin bu yöndeki bir ihtiyacını karşılamanın önemli olduğunu aktaran Özsoy, şöyle devam etti:

“Buradaki çadır kentte 200 çadırın telefon şarjlarından aydınlatmaya kadar elektrik ihtiyacını karşılıyoruz. 8 gündür arkadaşlarımız burada. Herhangi bir ilave enerji sistemi kullanmadan, güneşten elde ettiğimiz enerjiyi depolamak suretiyle 200 çadırlık bu çadır kentin aydınlatmasını yapıyoruz. Bu tabii bizim bir prototipimiz. Yeni başladığımız bir sürecin başlangıç noktası. Ülkemizin büyük bir felaket yaşadığı dönemde böyle bir ihtiyacı karşılıyor olmaktan da mutluluk duyduk. Gelecekte inşallah bu sistemleri daha mobil, daha büyük ihtiyaçları karşılayacak şekilde yapmak suretiyle de deprem bölgesi olan ülkemizde de bu ihtiyaçlara anında cevap verecek alternatifleri hazırlamış olacağız. Bununla ilgili gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. Biz normalde 50 kilowattlık bir sistemle şu anda ihtiyaca cevap veriyoruz. Tabii bu modüler bir sistem. Bataryaların sayısını artırmak suretiyle istenen güçte üretmek mümkün.”

Özsoy, bulundukları bölgede ihtiyacın kalmamasıyla bu sistemi başka bir yere taşıyacaklarını ifade etti.

Depremlerden sonra, “Turna” ismini verdikleri mini bir depolama cihazı da geliştirdiklerini vurgulayan Özsoy, “Bu önemli bir enerji depolama cihazı. Hem şehir cereyanı gibi elektrik alabiliyorsunuz hem de doğru akım (DC) alıp cep telefonunuzu şarj edebiliyorsunuz. Buradaki vatandaşlarımızın istifade etmesi için özel olarak tasarlandı. Aynı zamanda da ışıldak olarak da kullanılabiliyor. Bunu da yaklaşık bir hafta içerisinde tasarlayıp bölgeye getirdik. Seri olarak üretip göndereceğiz. Bölgedeki vatandaşlarımız kullanmış olacak.” diye konuştu.

İLGİLİ İÇERİKLER

Menü