KURUMSAL

ASPİLSAN ENERJİ TARİHÇESİ
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın (TSKGV) yüzde 98 hisse ile sahibi olduğu ASPİLSAN Enerji, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası yaşanan tecrübelerden yola çıkılarak Kayserili hayırsever vatandaş ve kuruluşların yaptığı bağışlarla 2 Nisan 1981’de kuruldu. ASPİLSAN Enerji, 1985 yılında ASELSAN 4600 serisi, ardından 1986 yılında ASELSAN 4600 serisi sırt telsizlerinin bataryaları ile pil ve batarya üretimine başladı. ASPİLSAN Enerji, daha sonrasında da ASELSAN ve ROKETSAN gibi savunma sanayi şirketlerinin geliştirdiği telsiz, silah sistem vb. cihazlarına batarya üreterek ürün portföyünü geliştirdi. ASPİLSAN Enerji, hâlen 300’den fazla çeşit pil ve batarya üretimini hem savunma sanayi hem de diğer sektörler için sürdürmektedir.
ASPİLSAN Enerji, 1988 yılında savunma sanayi üretimine yönelik olarak AQAP 120 kalite belgesini alarak üretimlerini sürdürdü. 1993 yılında Türk Hava Kuvvetleri’nin (THK) kargo uçakları (CASA) için başlattığı akü üretimini, F-16 Blok-30 uçakları için akü üreterek de sürdürdü.
Kalite süreçlerine yönelik olarak 1997 yılında AQAP 2120 kalite belgesi alarak üretimini NATO standartlarına uygun olarak gerçekleştirmeyi sürdüren ASPİLSAN Enerji, 1999 yılında ise Stinger füze bataryası üretimine başlanıp Sikorsky helikopter aküsü üretiminin gerçekleşmesi ile bugün Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki birçok sabit ve döner kanatlı hava araçlarının akülerini üretme yeteneğine kavuşmuştur.
ASPİLSAN Enerji, 2005 yılı itibarıyla ASELSAN 4400 serisi telsizler için lityum iyon batarya ihtiyacına yönelik olarak yeni bir teknoloji olan lityum iyon batarya üretim yeteneğini kazanmıştır. Bu üretim yeteneği ile bataryaların koruma ve yönetim devrelerinin tasarlanabilmesi için elektronik tasarım ve üretim kabiliyeti kazanılmıştır. 2010 yılında ise günün ihtiyaçlarına ve üretimin daha genel olarak tüm sektörleri kapsayacak şekilde gelişmesine paralel olarak ISO 9001:2008 kalite ve güvenlik belgesi alınmıştır. 2012 yılında ROKETSAN tarafından tasarlanan sistemler için sistem bataryaları üretilmeye başlanmıştır.
Kuruluşundan günümüze kadar ülkemizin savunma sanayine hizmet vermenin gururunu yaşayan ASPİLSAN Enerji, Türkiye’de Ni-Cd uçak aküsü üreten ilk ve tek firmadır. Günümüzde TSK envanterindeki birçok helikopter aküsü ASPİLSAN Enerji tarafından üretilmektedir. Bu çerçevede, Sikorsky UH60 helikopterlerinde kullanılan F20/7H1CT4 dışında; F20/27H1CM aküsü Mi-17 ve Mi-8’de; F20/40H1C aküsü UH-1H’de; F20/40H1CE1WT(H) aküsü Cougar AS-532 ve Super Puma’da; F40/17H1C aküsü ise AH-1W Super Cobra’da kullanılmaktadır. Akülerin sivil havacılıkta da kullanılması için 2018 yılında EASA sertifikasyonu kapsamında üretim organizasyon onayı ve tasarım organizasyon onayı alınmıştır. ASPİLSAN Enerji, 2016 yılında askeri ve sivil gereksinimler kapsamında kesintisiz elektrik ihtiyacını karşılayabilmek için Enerji Depolama Sistemleri (EDS) de geliştirmeye başlamıştır. 2016 yılında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde Ar-Ge merkezi kurulmuştur.

5 Nisan 2016 tarihinde Şirket Genel Kurulu, ASPİLSAN’ın faaliyet alanlarını günün ihtiyaçlarına göre genişletmiş ve şirket adını da ASPİLSAN Enerji olarak değiştirmiştir. Faaliyet alanlarının genişletilmesi ve isim değişikliği ASPİLSAN Enerji’nin kalitesinden taviz vermeden, yeni sektörlerde büyümesini sürdürmeyi amaçlamaktadır. 2018 yılının Mayıs ayında Ankara’da tasarım, ürün geliştirme ve inovasyon merkezi kurulmuştur. 2018 yılının Ağustos ayında ise İstanbul’da hidrojen teknolojileri üzerine çalışmalar yapmak üzere Ar-Ge merkezi kurulumu tamamlanmıştır.
2021 yılında 40’ıncı kuruluş yıl dönümünde, ASPİLSAN Enerji enerjiyi ve teknolojiyi vurgulayan yeni logosuyla yoluna devam etmeye karar vermiştir.
2021 yılı itibariyle Kayseri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde 25.000 m²’si kapalı olmak üzere 24.000 m²’lik alan üzerine inşa edilen ASPİLSAN Enerji’nin son yatırımı olan lityum iyon pil üretim tesisi kuruldu. Neticesinde yine bir ilke imza atılarak ülkemizdeki ilk şarj edilebilir silindirik lityum iyon piller üretilmeye başlandı. ASPİLSAN INR18650A28 Li-iyon pillerinin yurt içinde satışlarına başlanmasının yanı sıra 2023 yılının Şubat ayında da ilk ihracat gerçekleştirilmiştir.
Türk sanayisi başta olmak üzere, pek çok sektöre yönelik olarak çalışmalarını sürdüren ASPİLSAN Enerji dünyaya açılmak için var gücüyle çalışıyor. Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlarla da her geçen gün büyüyerek gelişiyor.

Menü